Sunday, November 4, 2012

Cukup Dalam Hidup, Atau Zon Selesa?

Kalau orang rapat dengan aku, mereka kata hidup aku bosan. Kalau orang rapat itu tahu apa impian aku, mereka kata aku berangan-angan.  Kalau orang rapat itu melihat usaha aku, mereka kata usaha aku lakukan ini sedikit berbanding  impian mengunung aku.

Betul apa mereka katakan itu. Aku terima dengan hati yang terbuka. Dalam tahun 2012 ini aku banyak menangis daripada melakukan sesuatu yang berfaedah atau mendapatkan hasil. Ya, memang betul. Kadangkala aku seperti manusia yang tiada guna. Haha. Aku terima sahaja diri aku. Sebab aku tahu tiada sesiapa menerima diri mereka melainkan diri kita. Sama seperti pelacur, masyarakat tidak menerima mereka, tapi mereka terima diri mereka. Walaupun mereka tahu perbuatan mereka adalah berdosa.

Kadangkala aku terfikir dunia yang aku duduk ini penuh dengan huru-hara, walapun bukan dari segi fizikal kemusnahan dari huru-hara itu, tetapi berlaku pada spiritual. Ya, rohani. Aku fikir pasal mereka (masyarakat) dari pelbagai segi sosial, politik, negara dan sebagai, memang tidak adil. Aku fikir aku mahu ke syurga, tetapi aku kertawakan diri sendiri diri, layak kah? Hahah! Syurga itu bagi aku mustahil aku akan jejak ke sana, tapi aku tahu mustahil itu akan hilang sekiranya aku jadikan impian aku ke syurga.

Terus terang aku katakan, diri aku kosong. Kosong dari sebarang perasaan. Maksud aku, apa-apa cerita dari orang lain, yang berbuat keburukan yang disampaikan kepada aku, aku tidak kata apa-apa. Sebab aku berprasangka baik pada mangsa itu!! Jadi, pandangan alam aku ini seperti khayalan, aku lihat semua manusia baik belaka, kadangkala kawan aku kata aku ini lurus bendul, aku tidak tahu, kosong dalam jiwa aku, aku tidak sakit hati pada sesiapa, cuma cemburu kemahiran dan bakat seseorang.

Entah, aku tak tahu nak kata apa lagi. Aku ingin sangat bertanya pada seseorang yang ideal dengan soalan.

"Adakah dalam hidup anda, anda rasa cukup?"

Assalammulaikum!

No comments:

Post a Comment

Rakan Amirul Mohamed Berkata..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...