Monday, January 16, 2012

Amirul Berkata

Assalammulaikum dan Salam Sejahtera.

Aku selalu fikir.Aku berfikir perkara orang jarang memikirkannya..Aku mula fikir dan fikir.Berfikiran aku semakin bertambah selepas aku berfikiran dan berfikiran lagi kemudian hari.

Aku pada mulanya melihat dunia ini penuh kebencian.selepas aku berfikir dunia sebenar mempunyai pelbagai ragam manusia.Apa yang kita fikirkan,itu lah sekeliling kita.Berfikir melawan arus dahsyat ombaknya.

Aku pada mulanya berfikir,Apa yang aku belajar ini hanya untuk bekerja kemudian hari?Jurutera,Boss,kerani,Guru,Doktor,jururawat dan chef?.Pada itu aku berfikir panjang..ia perjalanan yang sungguh panjang..Aku terus berfikir kenapa aku belajar?untuk kebanggaan ibubapa?, Guru-Guru di sekolah?,rakan-rakan?sanak-saudara?..Apa tujuan aku belajar?..Aku terus berfikir...


Fikiran aku tiada perisai..menerima pelbagai bentuk fikiran tanpa menapisnya..Kenapa?..Sebab pada masa itu aku mula berfikir..Aku cari,jumpa,memerhati,mendengar dalam perjalanan aku.dan akhirnya aku dapat sesuatu kenapa aku perlu belajar..


Aku melihat sesuatu yang ikhlas di akhir cerita dalam perjalanan aku,sungguh luas pandangan itu..pada pendapat aku..


Pada waktu itu aku berpendapat..


Aku Belajar Bukan Kerana Untuk Cari Pekerjaan..Tetapi Aku menuntut Ilmu Untuk Menjadi Kebolehan..Ya,Manusia Yang Kebolehan..


Aku fikir sebegini,kerana aku memerhati sesuatu dalam kalangan pelajar-pelajar dapat 10A atau 21A atau Mungkin 31A..Aku berfikir,memang mereka belajar pelbagai bidang ilmu seperti Kesussasteraan,Matematik Moden,Matematik Tambahan,Fizik,Biologi,Kimia,Sejarah,Seni,Seni Visual,Bahasa Arab, dan sebagainya,Tetapi satu mungkin diorang tiada Praktikal..


Aku anggap sekolah itu seperti pembelajaran yang sempit,pada mulanya aku berfikir,kerana aku melihat sekolah atau Universiti melahirkan robot-robot.Tiada lebih dari itu..Tetapi akhirnya aku melihat lebih dari itu..aku mula melihat peranan sekolah di zaman islam dengan membaca kisah-kisah Sainstis Islam yang sungguh mengagumkan itu,pendidikan mereka ada sesuatu yang indah,Sekolah dan Universiti mereka tidak melahirkan robot-robot,tetapi menlahirkan Manusia Yang Berpendidikan Dan Kebolehan.Sesuatu pandangan baru pada mulanya aku berfikir.Kehidupan mereka tersusun dari segi


Kesihatan
Akhlak
Sosial
Ilmu


Mereka menyedari menjaga kesihatan kerana mereka tahu dan berfikir kerana ia penting untuk kehidupan tiada apa yang lebih bernilai dari itu.Mereka menyedari menjaga Akhlak kerana mereka tahu dan berfikir kerana ia penting tiada apa lebih indah dari itu,Mereka menyedari menjaga pembatasan Sosial kerana mereka tahu dan berfikir kerana tiada yang lebih dari itu.Mereka mencintai ilmu kerana mereka tahu dan berfikir dengan ilmu mereka keluar dari kejahilan.


Ia tidak berlaku pada Masyarakat kita,aku melihat,mereka mendapat 10A atau sebagainya tidak mengambarkan percapaian ilmu yang ia mereka miliki..


Aku melihat orang yang dapat menjaga Kesihatan,Akhlak dan Sosial adalah orang berilmu.Tetapi tidak pada hari ini,mereka pelajar yang pelajaran bukan pelajar yang pendidikan dan kebolehan.

Mungkin melihat kenapa ia berlaku,ada sesuatu yang tidak kena,aku melihat gaya pendidikan di sekolah..Aku melihat Guru-Guru lebih menekan soal peperiksaan dari tujuan asal berilmu.Mereka mengancam pelajar jika tidak score mereka tiada masa depan,dan bermula pencarian ilmu itu untuk material semata-mata.


Merek beranggapan dengan ilmu mereka boleh jadi kaya,dapat rumah besar,kereta besar, dan sebagainya yang besar..tetapi hakikat sebenar mereka seperti sebuah robot yang sedang diproses dari kilang untuk bekerja dengan para Ahli Perniagaan Yang Kaya Raya diluar sana.


Mereka (Golongan Perniagaan) tak perlu golongan Cerdik pandai,mereka mahu Golongan Tahu buat kerja.Kalau Golongan cerdik pandai dalam erti kata sebenar yang mencintai ilmu adalah sebenarnya menyusahkan mereka.Kerana Golongan Cerdik Pandai lebih berfikir dari Ahli Perniagaan Yang berfikir juga,tetapi pada tahap tertentu.


Mereka mahu Golongan Yang Tahu Buat Kerja,Yang Taat perintahnya,kerja lebih masa,kerja dengan kadar gaji tetap,kerja kuat untuk naik pangkat,kerja kuat supaya dapat bonus.Mereka Golongan Yang Tahu Buat Kerja ini cukup selesa dengan kerja mereka miliki dan bonus.Pada waktu itu mereka berada di Zon Selesa.Mereka tidak mahu keluar dari itu,mereka hanya menetap di situ dengan jagaan majikan mereka.Siapa kuat kerja naik pangkat sehingga bersara.itu sahaja,cabaran mungkin berbeza diperingkat berlainan tingkat,ia cuma kurang pengalaman dan akhirnya pengalaman berulang sehingga tidak mahu keluar dari Zon Selesa.


Berlainan pula mereka yang kurang bejaya dalam pembelajaran ini jika kita melihat di luar sana,Golongan ini mereka yang terdesak untuk meneruskan kehidupan mereka kerana mereka sedar mereka kurang atau gagal dalam pendidikan.Mereka berada di Zon Mendesak.Mereka mendesak diri mereka untuk berjaya dalam hidup,untuk membuktikan yang mereka boleh hidup walaupun tiada segulung ijazah di tangan mereka.Golngan sebegini bagi aku berani kerana mereka belajar hidup untuk berdikari bukan dilindungi oleh payung(Majikan).Mereka buat sesuatu dengan risiko yang berbeza dengan keberanian yang berbeza-beza dan dan tingkat berbeza-beza.


dan segelintir mereka ini adalah Tuan Pemilik Syarikat kepada Golongan Tahu Buat Kerja Ini.


Golongan Ketiga pula adalah golongan Berilmu.Mereka tidak kisah jika keputusan mereka B atau A,kerana mereka menilai diri mereka bukan dari Kertas Peperiksaan,tapi Pengalaman Ilmu yang mereka pelajari dalam kehidupan mereka,Mereka Golongan Berdikari,berfikir,mengambil risiko,cakap serupa bikin,dispilin dan sebagainya,Mereka seperti Golongan Kedua itu tetapi mereka ini sangat mencintai ilmu,mereka tahu yang ilmu tidak semesti perlu kena sekolah atau Universiti,kerana kerana nilai ilmu itu yang bersifat Universal.Sesiapa pun boleh memiliki ilmu,Golongan Sastera mahu belajar Sains atau Golongan Sains mahu belajar Sastera.asalkan ada usaha,bukannya mengikuti program Universiti YANG BUAT dalam Pengkhususan Ilmu!.Aku mungkin akui Lelaki mempunyai 9 Akal dan Satu Nafsu dan Wanita memiliki 1 AKAL dan 9 Nafsu.
Kerana di Universiti di Malaysia ramai Wanita yang menduduki Universiti Di Malaysia,dan Lelaki sangat kurang,
Wanita beranggapan masuk Universiti boleh Berjaya,dan Senang dalam hidup kerana mereka memilik 1 Akal tetapi Lelaki Beranggapan tidak semesti masuk Universiti boleh berjaya dan hidup senang,mereka berfikir jauh kedepan dengan belajar dalam UNIVERSAL ini.


Jadi perjalanan aku gembira,kerana aku sangat kagum pada mereka meniaga di pasar malam dan sebagainya,kerana mereka berdiri atas kaki sendiri..Sekian Terima Kasih..:)


No comments:

Post a Comment

Rakan Amirul Mohamed Berkata..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...